sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Your right to write




E. De ce aşa de trist, obscur?
A. Ah! un nemernic mi-a furat
Poemul meu neimprimat.
E. Sărmanul fur!
(Mihai Eminescu - Epigrama)

Cand vorbim despre drepturile de autor, vorbim despre furtul de idei, materiale etc. pe care il efectuam, fara ghilimele de rigoare sau specificatii exacte despre cine este adevaratul autor. Mai exact, ajungem sa ne insusim toate acestea si sa credem ca intr-adevar sunt ale noastre. Se poate ajunge pana la a se publica orice fel de material piratat..hmm..de fapt, s-a ajuns la asta... In cazul drepturilor de autor, discutia este foarte importanta deoarece, o actiune atent efectuata ne poate feri de litigii. De exemplu, textul, poza, ideea, site-ul etc. ajunge online, autorul operei piratate poate afla de acest abuz (furt de proprietate intelectuala) si va fi indreptatit sa ceara (si sa obtina) in instanta daune care sa depaseasca cu mult valoarea drepturilor de autor.
Spre exemplu, eu am pus ghilimele si autorul in paranteza la fiecare citat/quote pe care l-am dat...cam asa ar trebui facut si la eseuri, dar si in cazul site-urilor, articolelor etc.
In concluzie, asa cum nici noua nu ne place sa ne copieze cineva in gesturi, vorbe sau vestimentar, asa nici altora nu le place sa le furam ideile, consecinta fiind legea si pedeapsa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu